İdeal Kilo Hesaplama & Yaş ve Boyuna Göre Kilonu Hesapla

Cinsiyetiniz:
Boyunuz:
Kilonuz:

İdeal Kilo Hesaplama

İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık bakanlığının onayladığı ve uzman diyetisyenler tarafından kullanılan ideal kilo hesaplama yöntemi VKİ (vücut kitle endeksi) dir. VKİ Hesaplamasını kısaca şu şekilde tanımlayabiliriz. VKİ hesaplamasında temel alınan parametre kişinin boy kilo oranıdır. Bu hesapla yönteminde bir üst açıklamada belirtiğimiz gibi, beden kitle alanınız, yağsız beden ağırlığınız BMI parametreleri göz önüne alınarak çıkan sonuç sizin ideal kilonuzu belirlediği gibi, aynı zamanda hesaplama sonucunda zayıf olup olmadığınız, şişman yada obez seviyeniz belirlenir. Daha basit bir ifadeyle ideal kilonuzu belirleyen temel faktör boy kilo endeksi hesaplamasıdır.

Neden Şişmanlıyoruz?

Herkesin anlayacağı dilde şişmanlık yada kilo fazlalığının tanımı şu şekilde yapılabilir. Harcadığımızdan fazla alınan kalori = şişmanlık. Tıbbi olarak şişmanlık şu şekilde tanımlanır. Aşırı beslenme sonucu vücutta biriken yağ miktarı. Vücut yağının ortalama değeri normal genç erkeklerde % 12 genç kadınlarda %26’dır. Erkeklerde vücut yağ miktarı %20’den kadınlarda %30 dan fazla ise bu durum şişmanlık olarak tanımlanmaktadır. Şişmanlığın nedenini bilmek kadar bu nedene sebep olan faktörleri de bilmemizde fayda var. İnsanlık tarihine baktığımızda insan oğlunun kilo probleminin son 100 yıl içerisinde katlanarak arttığını görmekteyiz. Geriye dönük 100 yıllık sürece baktığımızda şişmanlığın belli başlı nedenlerini şu gelişmelere bağlayabiliriz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar eskiye nazaran daha az hareket etmekteler. Bedene dayalı işler yerini masa başı oturarak yapılan işlere bırakmıştır. GDO’lu ürünler. Özellikle tarımsal faaliyetlerde daha fazla verim almak adına (buğday, mısır, mercimek, elma, domates vb. gibi) meyve, sebze ve tahıl ürünlerinin genleriyle oynanarak ürün bazında verimliliğin artışı sağlanmışsa da bunun insan sağlığı üzerindeki zararları yeni yeni fark edilmeye başlamıştır. GDO’lu gıdaların insan sağlığı üzerindeki pek çok zararının yanı sıra belli başlı zararlarından biride şişmanlığa neden olmasıdır. Bir diğer önemli faktör ise raf ömrünü uzatmak amacıyla gıdalara katılan kimyasallardır. Tüm bunlara ek olarak şişmanlığa neden olan bazı hastalıklar (diabet, uyku apnesi vb. gibi) vardır. Bu hastalıklardan bağımsız olarak başka hastalıklar nedeniyle kullanılan bazı ilaçlarında kilo almaya neden olduğu bilinmektedir.

İdeal Kiloya Nasıl Ulaşılır

İdeal kilo (VKİ hesaplama) dediğimizde sanılanın aksine aklımıza sadece kilolu, aşırı kilolu, obez insanlar gelmesin. Nasıl bu kişiler için ideal kilo sağlık açısından bir gereklilik ise zayıf insanlar içinde kilo alıp ideal kilolarına ulaşmak bir gerekliliktir. Bu anlamda ideal kiloya ulaşmayı iki temel alt başlık altında incelemek lazım

Aşırı kilolular için ideal kiloya ulaşmak

Genel geçer kural; hareket etmek! Bir üst yazımızda şişmanlığın temel nedenlerini sıralarken en önemli nedenlerden birinin daha az hareket etme olduğunu söylemiştik. Bu anlamda kilo vermenin altın formüllerinin başında hareket etmek, spor yapmak gelir. Dipnot: Spor yapmak mutluluk hormonunu melatonin, serotonin ve endorfin artırarak zayıflamada sizi psikolojik anlamda motive eder.!

Kalori hesabına dayalı beslenme;

Kilo almanın en önemli nedenlerinden biride aşırı kalori alımı olduğunu söylemiştik. Her insanın yaşına, fiziksel aktivitesine göre günlük alınan kalori miktarı değişir. Genel bilgi olması açısından günlük alınması gereken kalori miktarı şu şekildedir.

  • 2-3 yaş arası çocuklar 1000 kalori
  • 4-8 çocuklar 1200-1400 kalori
  • 9-13 yaş arası kızlar 1600 kalori
  • 9-13 yaş arası erkekler 1800 kalori
  • 14-18 yaş arası kızlar 1800 kalori
  • 14-18 yaş arası erkekler 2200 kalori
  • 19-30 yaş arası kadınlar 2000 kalori
  • 19-30 yaş arası erkekler 2400 kalori
  • 31-50 yaş arası kadınlar 1800 kalori
  • 31-50 yaş arası erkekler 2200 kalori
  • 51 yaş üstü kadınlar 1600 kalori
  • 51 yaş üstü erkekler 2000 kalori

Önemli uyarı: Yukarda verilen günlük kalori miktarı ortalama değer olup bu değerler kişinin metabolizma hızı, günlük aktivitesine göre değişir. Bu nedenle bu kalori miktarını bire bir baz alıp beslenme alışkanlığınızı buna göre düzenlemeyin.

 Buna göre alınan gıdalarda daha çok düşük kalorili ve meyve sebzeye dayalı beslenme alışkanlığı edinmeliyiz. Beslenme alışkanlığı demişken zayıflama yöntemlerinde “altın formül” diye adlandırılan formüle de değinelim. Öğün sayısını artırın.! Çok fazla acıkmadan yiyin. Çünkü aşırı acıktığımızda farkına varamadan aşırı yiyoruz. Oysa az az sık sık yediğimizde daha kontrollü besleniriz.

Zayıf kişiler için ideal kiloya ulaşmak

Kilo vermek kadar kilo almakta zordur. Ve sanılanın aksine kilo almak en az kilo vermek kadar özen, sabır, düzenli ve yeterli beslenme gerektirir.

Ana öğünlerinizde (sabah, öğle ve akşam) süt grubu, et grubu, tahıl grubu ve sebze ve meyve grubundan en az bir besin olmasına özen gösterin.

Günde 3 büyük öğün yapmaktansa 5-6 küçük dengeli öğünler yapmanız daha faydalı olabilir.

Yağlar midede uzun süre kaldıklarından dolayı tokluk sağlarlar. Bu nedenle kilo almak isteyen kişinin diyetinde yağda kızartmalar ve çok yağlı besinler yer almamalıdır. Etli yemekler yağ eklenmeden pişirilmeli, etsiz olanlara da yeterli miktarda yağ koyulmalıdır.

Aralarda yapacağınız öğünler boş kalori kaynağı olanlar değil, meyveler, süt ve süt ürünleri, sütlü tatlılar ve tost gibi besleyici değere sahip besinler olmalıdır.

Patates kızartması, kızarmış tavuk ve balık yerine fırında patates, ızgara tavuk ve balık tercih edin, porsiyon miktarlarını biraz arttırın. Alabileceğiniz en iyi basit karbonhidratlı besinler bal ve pekmezdir.

Kuru yemişler ( ceviz, fındık, badem) ve kuru meyveler ( kayısı, incir vb) diyetinizin hem enerjisini, hem de vitamin ve mineral içeriğini arttırır. Diyetinize keten tohumu eklemek hem omega-3 içeriğini, hem posa hem de enerji içeriğini arttırır.

En İyi Diyet Listesi Hangisidir?  

Kamu oyunda (sosyal medya, gazete haberleri vb. gibi) ünlülerin diyet listeleri, programları çokça konuşuluyor. Bununla birlikte bazı ünlü diyetisyenlerin (dukan diyeti, karatay diyeti vb. gibi) diyet listeleri de çok rağbet görmektedir. Tamda bu noktada şu önemli ayrıntıyı belirtmekte fayda var. İdeal diyet listesi, mucize diyet listesi diye bir şey yok, kişiye özel diyet listesi vardır.

Doktorlar arasında hastalık yoktur hasta vardır diye söylenen bir söz vardır. Dolayısıyla uygulanacak diyet listesi, hastanın yaşı, varsa hastalığı, VKİ hesaplamasına göre kilo derecesine göre uygulanacak diyet listesi farklılık göstermektedir. A kişiye uygulanan ve başarılı sonuç veren bir diyet listesinin B kişisinde aynı sonucu vereceği beklenmemelidir. Bu nedenle hazır paket diyet listeleri yerine uzman bir diyetisyen gözetiminde size yapılan testler sonucu “kişisel diyet listeniz” sizin için en ideal diyet listesidir.

Önemli uyarı: Son yıllarda artış gösteren ve internet üzerinden satışı yapılan zayıflama haplarına kesinlikle itibar etmeyiniz. Zira zayıflama hapı kullanıp ta yaşamını yitiren yüzlerce insan var.